Column


Borderij Decorte - Nieuwe act van Stofkruidt

Authentieke familiebedrijven, ja ze bestaan nog steeds. Maar Borderij Decorte is uniek in zijn soort. Opgericht door Jozef Decorte in het jaar 1909 zijn ze de laatste nog steeds producerende bordenkwekerij in de lage landen. Ze kweken op de traditionele wijze verkeersborden voor iedereen.

De broers Jean-Paul en Gabriël Vanbreedegems zijn de laatste generatie van dit bloeiende bedrijf. Samen gaan ze op wandel met hun steekkar vol kweekserres om hun verse verkeersborden in wording te laten wennen aan hun toekomstige opdracht.

Graag stoppen ze even op hun tocht om je een uitgebreide uitleg te geven over hoe je nu echte verkeersborden kweekt. Misschien hebben jullie wel interesse in een gepersonaliseerd bord? Wil je wat zaden?

Maar het blijft een familiebedrijf en de bijhorende vetes zijn nooit ver weg…

Volg ons, zoek ons, boek ons vanaf 2017!

Meer info op www.stofkruidt.be of op deze pagina bij "Diensten".Onderwijs ingesmeerd met Zwarte Pietentrump, geketend aan een grote M en in de zee van besparingen geworpen!

Ik citeer Ish Ait Hamou na de kaakslag Trump. “Educatie! Sensibiliseer je kinderen, familieleden, buren, vrienden. Toon interesse voor politiek en praat er over.” Het kernwoord binnen deze uitspraak is het simpele woord “Educatie”. Zo simpel dat er binnenkort, op dreigende vraag van meneer Trump en op minder-dreigende vraag van minister Steven Vandeput, vele centjes richting defensie zullen vertrekken en niet richting de preventie.

Oorlog voeren is de essentie geworden. Educatie daarentegen wordt subtiel opzij geschoven. In Nigeria zorgt Boko Haram voor de neergang van het onderwijs. Wij hebben het geluk dat onze politiek dit op een minder gewelddadige manier uitvoert. Wij hebben het “geluk” van een onder andere soepelere keten rond onze nek. Een keten die werd omhuld met fluweel genaamd “Waarborgregeling”. Fluweel van een bedenkelijke kwaliteit die na jaren zal ontrafelen tot er niets meer van overblijft. De keten zal strakker worden gespannen de komende jaren. De keten wordt zwaarder en zwaarder totdat onze leerkracht met zijn bemanning volledig verdrinkt in de zee van besparingen. De leerkracht sterft, de ouder sterft, het kind sterft. Onze toekomst sterft. Slechts één ding blijft bovendrijven. Het zwarte goud.

Mijn vrees van de voorbije jaren is dat educatie niet meer de norm zal zijn. De politiek blijft dit overal ter wereld helaas bevestigen. Ben ik zo naïef om te geloven dat educatie gelijkgesteld is aan preventie?

Het grote lichtpunt, de “Faar” binnen ons onderwijs, zijn de moed en de onverwoestbare sterke leerkrachten die samen met al even sterke ouders dag in, dag uit, de handen uit de mouwen steken om onze kinderen op te leiden tot kritische, hulpvaardige, beleefde, ... en energieke “Toekomstjes” die de zin krijgen in levenslang leren.

Waarom staat onze politiek zo ver van deze gedachte? “Geld en macht” is het antwoord.
Zou het antwoord zo simpel zijn? (Onvoorwaardelijk) Ja.

Voor diegene die Zwarte Piet hebben gemist in mijn verhaal. Vorige week kon ik de kinderen in mijn school vragen: “Wie is zwarte Piet?” en ik zou antwoorden krijgen als: “Die brengt samen met de Sint kadootjes”, “Hij maakt grapjes”, “De vriend van Sinterklaas”. Deze week verwacht ik antwoorden in de aard van: “Koloniale slaaf”, “Boeman”, “Stoute meneer”, … Toch fijn dat de politiek en dat de mensen van “Deburen” zoiets als een Pietenpact hebben voorgesteld. Nu weten de kinderen tenminste ook dat Zwarte Piet ook ANDERS kan gezien worden.

Dank je wel! Wat een trump … Sorry troep.Diensten
Contact

Contactgegevens

Eierstraat 31
8530 Harelbeke
Belgium

0477 53 73 51